Ekspresy ciśnieniowe zostały zaprojektowane i rozpowszechnione dzięki narodowi, któremu zawdzięczamy klasyczną kawę i spopularyzowanie jej, mowa tu oczywiście o nieocenionych Włochach. Otóż ciśnieniowe ekspresy służą do robienia espresso – małej czarnej kawy będącej bazą do wszystkich kaw mlecznych i tradycyjnego americano.

Picie takiej kawy było najbardziej modne na drugiej fali rozwoju kawy. Obecnie segment klasycznej kawy trzyma się mocno i cieszy się niesłabnącą popularnością.

Włosi stworzyli oni ekspresy, które pod ciśnieniem około 6 barów zmieniają zmielone ziarna kawy w esencjonalny płyn o niewielkiej objętości, wyraźnym smaku i pozostawiającym intensywne wrażenie pobudzenia.

Ekspresy ciśnieniowe do kawy – rodzaje

Ekspres ciśnieniowy ekspresowi ciśnieniowemu nierówny. Dlatego przy wyborze odpowiedniego warto pochylić się nad ich specyfikacjami.

Bardzo popularne w kawiarniach i gastronomiach oraz niektórych domach są ekspresy ciśnieniowe do kawy kolbowe. Są to maszyny, które działają na takiej samej zasadzie – woda pod ciśnieniem służy nam do stworzenia espresso, a woda z dysz pod ciśnieniem pozwala na spienienie mleka, którym następnie można coś na naszym espresso zmalować.

Wymagają one osobnego młynka oraz dosyć dużego kawowego zacięcia. Polecany dla domowych baristów, którzy pragną odtworzyć kawiarniane warunki 1:1.

Dla tych, który chcą uzyskać jak najlepszą kawę z jak najmniejszym wysiłkiem wynalezione ciśnieniowe ekspresy automatyczne. Ładnie wyglądają w kuchni, przyjmując swoje industrialne kształty i obudowy, wylewają z siebie kawowe specjały wszelkiej maści, oczywiście w zależności od modelu.

Ekspres do kawy ciśnieniowy? A jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Mimo swoich nieprzecenionych zasług Włosi mają swoje za uszami. Utarło się przekonanie, że kawa powinna być ciemna, z domieszką Robusty i słodzona cukrem. Obecnie trend palenia kawy skłania się ku jaśniejszym odcieniom, które pozwalają wydobyć z kawy więcej smaków, aromatów i wszystkiego co w kawie dobre i czego nie powinno się niszczyć paleniem na przysłowiowy węgiel.

Dlatego jeśli chcemy poczuć smak inny niż delikatnej spalenizny, to spróbujmy kawy palonej średnio. Kawa palona średnio może być wyjątkowo smaczna, pokazać tropikalne owocowe nutki czy inne czekoladowe aftertasty. Jasno palone ziarno będzie owocowe, a odczucia będą pozytywne, ale dopiero w momencie kiedy przeżyjemy pierwszy szok po latach picia kawy, która charakteryzowała się innymi walorami smakowymi.

No votes yet.
Please wait...