Choć podstawowym atrybutem profesjonalnego kucharza jest nóż, to jednak współczesne kuchnie kryjące się na zapleczach lokali gastronomicznych wyposażone są w wiele rozmaitych urządzeń ułatwiających przyrządzanie posiłków. Dzięki nim proces przygotowania poszczególnych składników trwa krócej, co podnosi wydajność produkcji gotowych dań przy jednoczesnym zmniejszeniu zaangażowania pracowników. Przykładem mogą być nowoczesne akcesoria kuchenne do obróbki warzyw, przeznaczone do użytku w kuchniach profesjonalnych.

Krojenie warzyw – tu liczy się precyzja i wydajność

Największym wyzwaniem przy przygotowywaniu warzyw jest ich krojenie, szczególnie jeśli sprawa dotyczy ich dużych ilości. A przecież w niejednej restauracji, stołówce czy firmie cateringowej potrzebnych jest dziennie nawet kilkadziesiąt kilogramów różnego rodzaju warzyw i to w dodatku pokrojonych w rozmaity sposób: w plasterki, słupki, kostkę czy też jeszcze bardziej fantazyjne kształty. Ładnie i równo pokrojone warzywa w określonej formie podnoszą walory estetyczne surówek, potraw duszonych, czy nawet zwykłych z pozoru zup, co jest często dużo ważniejsze od ich smaku. W XXI wieku trudno sobie wyobrazić, by w firmach przygotowujących hurtowe ilości posiłków warzywa były krojone ręcznie. Do tego służą dzisiaj nowoczesne krajalnice i szatkownice do warzyw, dzięki którym można w bardzo krótkim czasie pokroić wiele rozmaitych warzyw w dowolne formy i kształty. Niektóre z tych urządzeń zaskakują nie tylko wydajnością, ale również dodatkowymi funkcjami.

Co oferują nowoczesne szatkownice gastronomiczne?

Obróbka mechaniczna warzyw jest wykonywana w większości profesjonalnych kuchni, jednak każda z nich potrzebuje nieco innego rodzaju urządzeń. Oferowane dzisiaj szatkownice różnią się między sobą przede wszystkim wydajnością. Na przykład dla dużych stołówek, zakładów przetwórczych lub garmażeryjnych są dostępne urządzenia umożliwiające pokrojenie nawet 500 kg warzyw w ciągu jednej godziny! Większość nowoczesnych maszyn wyposażona jest także w zestawy różnego rodzaju tarcz tnących, dzięki którym można uzyskać pożądane kształty i precyzyjne co do milimetra wymiary pokrojonych warzyw. Niektóre z modeli umożliwiają także krojenie lub rozdrabnianie innych produktów spożywczych np. sera czy orzechów, dzięki czemu stają się uniwersalnym pomocnikiem do przyrządzania wielu potraw. Większość urządzeń przeznaczonych dla gastronomii wykonana jest z solidnego aluminium lub stali nierdzewnej, a także wyposażona w silniki o dużej mocy, zapewniające niezawodną pracę i wydajność. Dla mniejszych firm i lokali gastronomicznych dostępne są szatkownice stołowe, natomiast dla większych zakładów przetwórczych lub placówek zbiorowego żywienia producenci oferują duże urządzenia stojące.

Wybierając szatkownice do i warzyw do swojej kuchni lub firmy warto wcześniej dokładnie określić swoje potrzeby, by jak najlepiej dopasować do nich funkcjonalność i wydajność urządzenia. Niektóre firmy oferujące akcesoria kuchenne dla gastronomii proponują w tym zakresie doradztwo oraz bardzo duży wybór różnych modeli najlepszych producentów.

No votes yet.
Please wait...