Jak przedłużyć żywotność urządzeń gastronomicznych?
Główną zasadą w tym przypadku jest po prostu prawidłowe użytkowanie urządzeń. Jeżeli chodzi o urządzenia chłodnicze, zwykle każdy producent wspomina, jaka jest maksymalna ładowność szaf chłodniczych i witryn, a także informuje o sposobie postępowania z szafą chłodzoną i mrożoną żywnością. Do tych zasad trzeba się dostosować, aby nie uszkodzić urządzenia. Producenci piekarników zalecają zachowanie bezpieczeństwa podczas zmiany temperatury pieczenia lub też programu. Ponadto wiele mówią o właściwym transporcie i ustawieniu sprzętu gastronomicznego. Kolejnym krokiem zalecanym przez producentów jest właściwe utrzymanie urządzeń w czystości. Specjaliści podkreślają, że nie można również zapominać o regularnej konserwacji sprzętu. Jeszcze jedna ważna sprawa to serwis urządzeń gastronomicznych. W tym wypadku lepiej zgłosić się do fachowców z doświadczeniem, niż zabierać się za wykonanie danych prac samodzielnie.
Regularna wymiana wyeksploatowanych części
Wielu właścicieli restauracji i innych lokali gastronomicznych wymienia poszczególne części urządzeń, kiedy te kompletnie przestają działać. Producenci zalecają, aby robić regularne przeglądy sprzętu gastronomicznego i wymieniać te elementy, które się zwyczajnie w świecie z biegiem czasu zużywają. Aktualnie dostęp do części gastronomicznych jest bardzo łatwy, a wybór samych części duży. Każdy może wobec tego z łatwością dostać niezbędne podzespoły do konkretnego urządzenia, konkretnej marki. To dobra wiadomość również dla osób, które nie przywiązują szczególnej uwagi do regularnego sprawdzania stanu technicznego urządzeń i często zmagają się z awariami tego sprzętu. Kiedy w takim razie szafa chłodząca, kuchnia gastronomiczna czy inne urządzenie przestanie poprawnie działać, nie będzie trzeba od razu decydować się na zakup nowego. Wystarczy zgłosić się do serwisu, aby w niedługim czasie móc ponownie korzystać ze swojego sprzętu i wszystkich jego funkcji.
Gdzie kupować części?
Największy wybór części do urządzeń gastronomicznych można zastać w sklepach internetowych. Choć trzeba przyznać, że w niektórych stacjonarnych punktach różnorodność tych produktów wcale nie jest gorsza. Wiadomo jednak, że dużo wygodniej jest złożyć zamówienie online niż jeździć od sklepu do sklepu z zapytaniem o konkretną część. Czas oczekiwania na dostawę wcale nie jest długi. Wielu właścicieli restauracji zastanawia się nad tym, czy szukać oryginalnej części, czy może jednak lepiej zainwestować w dużo tańsze zamienniki. Otóż dobrej jakości podzespoły do sprzętu gastronomicznego zwane zamiennikami to doskonała alternatywa dla oryginalnych. Chodzi tu przede wszystkim o duże oszczędności i dobrą dostępność tych produktów.
Podsumowanie
Tak niewiele trzeba, aby przedłużyć sprawność urządzeń gastronomicznych. Wystarczy zaledwie zadbać o właściwe użytkowanie, regularne czyszczenie, konserwację i serwisowanie. Pozostaje tylko na czas wymieniać zużyte podzespoły, aby nie przyczynić się do awarii danego sprzętu. Jeżeli natomiast urządzenie to z jakiegoś powodu odmówi posłuszeństwa, nie trzeba od razu decydować się na zakup nowego. Wystarczy kupić części i mogą to być dobrej jakości części zamienne. Są dziś łatwo dostępne i są sprzedawane w atrakcyjnych cenach. Ważne jest tylko to, aby w przypadku takich sprzętów nie ryzykować samodzielnej naprawy. Tym sposobem można łatwo przyczynić się do pogorszenia awarii, a w konsekwencji tego, do konieczności zakupu nowego wyposażenia kuchni, tak niezbędnego w lokalu gastronomicznym.
Autor artykułu
Artykuł został przygotowany we współpracy z firmą horecaparts.pl specjalizującej się w dostarczaniu części zamiennych do gastronomii.
bardzo fajny i przydatny artykuł
Bardzo ciekawy wpis. Myślałam, że dobrze dbam o urządzenia w kuchni,a le widać, jeszcze mam sporo do poprawy.
Bardzo przydatne porady. Dzięki!