Rodzaje młynków do kawy
Warto wiedzieć, że główny podział młynków to udarowe i żarnowe. Te pierwsze, czyli udarowe tną ziarna wirującymi ostrzami, a czas pracy maszyny nie jest krótki. Trzeba uważać, by ostrza zbytnio się nie nagrzały, ponieważ przygotowywana kawa, z przepalonymi ziarnami, może być gorzka. Młynki żarnowe zaś ścierają ziarna specjalnymi ząbkami poprzez dwa przyległe do siebie elementy. W przeciwieństwie do udarowego, nie przegrzewa się, a jakość ziaren i w efekcie kawy – jest lepsza.
Młynek ceramiczny a stalowy
Młynek żarnowy dzieli się na ceramiczny i stalowy. Jeśli chodzi o popularność na rynku, częściej spotkamy ekspresy do kawy z młynkiem ceramicznym. Na temat obu typów ekspresów powstało wiele mitów. Sporo mówi się o tym, że przewagą ceramicznych jest ich cichy tryb pracy, choć należy zwracać bardziej uwagę na model i producenta sprzętu. Stalowe są trwalsze, ale jeśli tylko właściwie użytkuje się modele z młynkiem ceramicznym, to w zasadzie nie ma większego znaczenia. Musimy tylko uważać, by nie dostały się do niego jakieś przedmioty, które spowodują uszkodzenie. To kawosz może ocenić, czy faktycznie kawa z ekspresu stalowego ma jakikolwiek metaliczny posmak. Ekspresy z młynkiem, z pewnością, dostarczają wielu kawowych doznań i gwarantują idealnie zmielone ziarna.
Rozstrzygnięcie
Jeśli obalimy pojawiające się na „ekspresowym” rynku mity, okaże się, że nie ma znaczącej różnicy między ekspresem do kawy z młynkiem ceramicznym a tym ze stalowym. Niemniej jednak, warto zapoznać się z konkretnymi modelami. Ich opis zapewne pomoże w podjęciu ostatecznej decyzji.