Jak dbać o zmywarkę?

Szybkie, pojemne, doskonale wyręczające nas w brudnej robocie – zmywarki już na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach. Choć nie są awaryjnym sprzętem to, jak każde urządzenie, czasem wymagają serwisu. Jak o nie dbać, by zminimalizować usterki i cieszyć się niezawodną pomocą kuchenną jak najdłużej? Oto kilka praktycznych, niewymagających porad, dzięki którym Twoja zmywarka zachowa dobrą formę.

Selekcja naczyń

Pierwszą zasadą dbałości o zmywarkę jest uważna selekcja ładowanych do niej przedmiotów. Materiały, które mogą ulec zniszczeniu podczas mycia automatycznego (np. drewno, kryształy, cyna), są szczegółowo wymienione w instrukcji obsługi. Natomiast rzeczy i substancje zagrażające sprawności zmywarki, to wszelkiego rodzaju tłuste sosy i większe resztki jedzenia – należy je najpierw dokładnie usunąć z naczyń. Szczególną uwagę zwróćmy na pestki owoców, łupiny orzechów i kulki pieprzu czy ziela angielskiego. Kolejne substancje grożące katastrofą to benzyna, farby, rozpuszczalniki i inne łatwopalne płyny – najlepiej będzie, jeśli do zmywarki będziemy wkładali naczynia zabrudzone tylko i wyłącznie substancjami spożywczymi.

Czyszczenie

W zmywarce czyszczenia wymagają następujące elementy: filtry, dysze, ścianki drzwiczek i komory oraz uszczelki. Filtry oczyszczać najlepiej do kilkanaście (do 15) cykli, ich wyciągnięcie nie sprawia problemu, a myjemy je płynem do naczyń pod bieżącą wodą. Za każdym ładowaniem zmywarki powinniśmy skontrolować drożność dysz znajdujących się na ramionach myjących. Na uszczelkach urządzenia zwykle osadza się sporo tłustego brudu – tutaj również najlepiej sprawdzą się szmatka, szczoteczka do zębów i płyn do naczyń. Natomiast o wnętrze zmywarki zatroszczy się specjalnie przeznaczony jego oczyszczenia płyn. Należy używać go w miarę potrzeby raz na kilka (do 3) miesięcy, ustawiając w pustej komorze otwartą buteleczkę do góry dnem i nastawiając najdłuższy program o najwyższej temperaturze.

Walka z kamieniem i korozją

Mankamentem korzystania ze zmywarek jest osadzający się nań kamień, co skutkuje białym nalotem na naczyniach lub korozja – brązowawe plamy w komorze myjącej. Aby temu przeciwdziałać, należy skontrolować twardość wody i dostosować do niej ustawienia naszego urządzenia. Powinniśmy też pamiętać o nastawianiu na maksymalny program pustej zmywarki ze specjalnym środkiem usuwającym kamień – robimy to kilka razy w roku. Ostatnim zaleceniem jest zaopatrzenie się w sól do zmywarek i dosypywanie jej do odpowiedniego otworu co kilka cykli. Sól chroni urządzenie przed korodowaniem, ponadto powoduje, że naczynia bardziej się błyszczą.

PRZECZYTAJ  Dlaczego Polacy nie segregują śmieci?

Profesjonalne środki do mycia naczyń w zmywarce oraz czyszczenia jej wnętrza kupimy w prawie każdym sklepie z gospodarczymi akcesoriami wyposażenia domu. W ich doborze pomogą nam tamtejsi specjaliści RTV AGD. Jeśli natomiast zależy nam na ekologicznym czyszczeniu urządzenia, gospodynie polecają spryskać wnętrze zmywarki octem, do pojemnika na detergent wsypać sodę oczyszczoną i nastawić zmywarkę na program o maksymalnych parametrach czasu i temperatury.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *