Jak dbać o zmywarkę?

Szybkie, pojemne, doskonale wyręczające nas w brudnej robocie – zmywarki już na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach. Choć nie są awaryjnym sprzętem to, jak każde urządzenie, czasem wymagają serwisu. Jak o nie dbać, by zminimalizować usterki i cieszyć się niezawodną pomocą kuchenną jak najdłużej? Oto kilka praktycznych, niewymagających porad, dzięki którym Twoja zmywarka zachowa dobrą formę.

Selekcja naczyń

Pierwszą zasadą dbałości o zmywarkę jest uważna selekcja ładowanych do niej przedmiotów. Materiały, które mogą ulec zniszczeniu podczas mycia automatycznego (np. drewno, kryształy, cyna), są szczegółowo wymienione w instrukcji obsługi. Natomiast rzeczy i substancje zagrażające sprawności zmywarki, to wszelkiego rodzaju tłuste sosy i większe resztki jedzenia – należy je najpierw dokładnie usunąć z naczyń. Szczególną uwagę zwróćmy na pestki owoców, łupiny orzechów i kulki pieprzu czy ziela angielskiego. Kolejne substancje grożące katastrofą to benzyna, farby, rozpuszczalniki i inne łatwopalne płyny – najlepiej będzie, jeśli do zmywarki będziemy wkładali naczynia zabrudzone tylko i wyłącznie substancjami spożywczymi.

Czyszczenie

W zmywarce czyszczenia wymagają następujące elementy: filtry, dysze, ścianki drzwiczek i komory oraz uszczelki. Filtry oczyszczać najlepiej do kilkanaście (do 15) cykli, ich wyciągnięcie nie sprawia problemu, a myjemy je płynem do naczyń pod bieżącą wodą. Za każdym ładowaniem zmywarki powinniśmy skontrolować drożność dysz znajdujących się na ramionach myjących. Na uszczelkach urządzenia zwykle osadza się sporo tłustego brudu – tutaj również najlepiej sprawdzą się szmatka, szczoteczka do zębów i płyn do naczyń. Natomiast o wnętrze zmywarki zatroszczy się specjalnie przeznaczony jego oczyszczenia płyn. Należy używać go w miarę potrzeby raz na kilka (do 3) miesięcy, ustawiając w pustej komorze otwartą buteleczkę do góry dnem i nastawiając najdłuższy program o najwyższej temperaturze.

Walka z kamieniem i korozją

Mankamentem korzystania ze zmywarek jest osadzający się nań kamień, co skutkuje białym nalotem na naczyniach lub korozja – brązowawe plamy w komorze myjącej. Aby temu przeciwdziałać, należy skontrolować twardość wody i dostosować do niej ustawienia naszego urządzenia. Powinniśmy też pamiętać o nastawianiu na maksymalny program pustej zmywarki ze specjalnym środkiem usuwającym kamień – robimy to kilka razy w roku. Ostatnim zaleceniem jest zaopatrzenie się w sól do zmywarek i dosypywanie jej do odpowiedniego otworu co kilka cykli. Sól chroni urządzenie przed korodowaniem, ponadto powoduje, że naczynia bardziej się błyszczą.

PRZECZYTAJ  Zlewozmywak z mikroteksturą - moja opinia

Profesjonalne środki do mycia naczyń w zmywarce oraz czyszczenia jej wnętrza kupimy w prawie każdym sklepie z gospodarczymi akcesoriami wyposażenia domu. W ich doborze pomogą nam tamtejsi specjaliści RTV AGD. Jeśli natomiast zależy nam na ekologicznym czyszczeniu urządzenia, gospodynie polecają spryskać wnętrze zmywarki octem, do pojemnika na detergent wsypać sodę oczyszczoną i nastawić zmywarkę na program o maksymalnych parametrach czasu i temperatury.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *