Gotuj na parze w kuchence mikrofalowej

Gotowanie warzyw w wodzie powoduje, że tracą one większość wartościowych witamin i minerałów. Dietetycy od lat rekomendują, żeby gotować na parze. Teraz, za sprawą kuchenek mikrofalowych, to bardzo łatwe!

Wielu z nas gotowanie na parze kojarzy z masą pracy. Trzeba mieć odpowiedni garnek lub wkład do garnka, a przynajmniej durszlak, a po takim gotowani pozostaje też masa zmywania. Z mikrofalówką można jednak zapomnieć o tych niedogodnościach – wystarczy tylko umieścić produkty w pojemniku, przykryć go i wybrać odpowiedni program.

Do gotowania na parze wcale nie jest potrzebna specjalna energooszczędna mikrofalówka z programem do gotowania tego rodzaju. Można wykorzystać również zwykłą kuchenkę. Do przygotowywania potraw na parze potrzebny jest przede wszystkim pojemnik – może być to naczynie żaroodporne lub też plastikowy pojemnik do przechowywania żywności. Potrzebna będzie też przykrywka – można wykorzystać specjalne pokrywki do mikrofalówek z dziurkami lub zwykłą folię kuchenną, która będzie zapobiegać utracie wilgoci.

W sprzedaży znaleźć można też specjalne pojemniki do gotowania na parze oraz torebki do gotowania na parze w mikrofalówkach, które także są bardzo łatwe w użyciu.

Dzięki mikrofalówce można szybko i wygodnie gotować różne potrawy na parze – najlepiej wychodzą wtedy warzywa, na przykład brokuły, groszek, marchewka, można też stosować mrożonki i gotowe mieszanki. Poza tym mikrofalówka może być użyta do przygotowania mięs i ryb na parze – wtedy są najbardziej zdrowe i dietetyczne. Aby dania były najpyszniejsze, należy je doprawić – przydadzą się sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano. Można również w bardziej kalorycznej wersji wykorzystać starty ser i wiórki masła.

Czas gotowania na parze w mikrofalówce to około 6-9 minut dla brokułów i szparagów, dla marchewki i innych warzyw korzeniowych to około 10-12 minut.

Czy wiesz, że:

  • warzywa gotowane tradycyjnie tracą aż 64% witamin
  • żelazo w warzywach gotowanych w wodzie zostaje utracone w 95%
  • warzywa tracą aż 75% wapnia przy gotowaniu w wodzie mięso lub ryby tracą 40% witaminy B1 przy tradycyjnym gotowaniu
No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *