Przechowywanie żywności w lodówce pozwala uchronić produkty przed szybkim zepsuciem. Niska temperatura bowiem spowalnia wzrost szkodliwych mikroorganizmów. Aby jak najdłużej utrzymać ich świeżość trzeba znać kilka zasad dotyczących zarówno układania, jak i pakowania żywności. Warto wiedzieć również, że nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w lodówce.
Jak układać żywność w lodówce?
W lodówce występują różne strefy temperatur. Wynika to z naturalnej cyrkulacji powietrza. Najchłodniejszym miejscem jest spód lodówki (pod szufladami na warzywa). Najcieplejszą zaś strefą jest górna część drzwi.
Gdy już wiemy jak rozkłada się strefa temperatur w lodówce, możemy określić co gdzie układać. I tak w najchłodniejszej części powinniśmy przechowywać delikatne produkty, które są narażone na szybkie zepsucie, czyli np. mięso, wędliny, ryby, warzywa, ciasto. W cieplejszej (górnej) części z kolei ze spokojem możemy trzymać masło, sery, dżem oraz napoje. Co więcej przechowywanie np. nabiału na dolnej półce spowoduje szybsze zepsucie, niż gdyby leżały w górnej części lodówki.
W czym przechowywać żywność w lodówce?
Oprócz odpowiedniego ułożenia żywności w lodówce, ważne jest jeszcze w czym je przechowujemy. Oczywiście możemy używać folii spożywczej, folii aluminiowej czy papieru śniadaniowego do pakowania. Jednak najlepszym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe. Wyróżniają się one na tle standardowych pojemników szczelnym zamknięciem oraz pompką próżniową, pozwalającą usunąć z wnętrza powietrze. Jakie daje nam to korzyści?
- Z racji tego, że przechowywane w ten sposób jedzenie nie ma kontaktu z wilgocią i powietrzem, zachowuje świeżość nawet 3-5-krotnie dłużej.
- Poza świeżością produkty zachowują atrakcyjny wygląd, smak i co ważne cenne witaminy i wartości spożywcze.
- Szczelnie zamknięte potrawy nie będą uwalniały swoich zapachów, co jest równie ważne gdy przechowujemy w lodówce np. sałatkę z cebulą oraz… ciasto.
Na rynku mamy ogromny wybór pojemników próżniowych. Ciekawe rozwiązania ma np. Dafi – oprócz standardowych pojemników w ofercie znajdziemy dzbanek próżniowy, a nawet korek próżniowy do wina.
Dodatkowe wskazówki
- Na bieżąco usuwaj produkty, które się zepsuły (zapleśniały, skwaśniały, lub po prostu minął ich termin spożycia). Aby mieć większą kontrolę nad tym, można np. ustawiać z przodu produkty z krótkim terminem ważności lub produkty już otwarte. Z kolei z tyłu umieszczać te, które mogą postać dłużej.
- Przed włożeniem do lodówki nie myjemy surowego mięsa, skorupek jajek, czy warzyw, ponieważ woda stworzy dobre warunki do rozwoju drobnoustrojów.
Czego nie przechowywać w lodówce?
Gdy już wiemy jak przechowywać żywność w lodówce, warto jeszcze wspomnieć o produktach, których nie powinno się trzymać w lodówce. Przede wszystkim nie należy przechowywać owoców i warzyw wrażliwych na niskie temperatury, takich jak:
- banany
- papryka
- pomidory
- ogórki
- owoce niedojrzałe
- ziemniaki
- cebula
Pewnie nasuwa Wam się pytanie: Dlaczego? Otóż większość z wymienionych produktów w lodówce po prostu traci swoje właściwości: smak czy zapach, ale również szybciej się zepsuje.