Opał na zimę – jak duże ziarna wybierać?

Sprzedawcy węgla często mówią o uziarnieniu. Dla kupujących ma to znaczenie, ponieważ to na podstawie wielkości ziaren węgiel jest dzielony na różne kategorie. I tak węgiel miał to wielkość ziarna od 0-25 mm, groszek mieści się w przedziale od ok. 8 do 30 mm, orzech to węgiel gruby, charakteryzujący się wielkością ziarna od 25 do 80 mm, tak samo kostka, która charakteryzuje się ziarnem wielkości 60 – 200mm. Największym ziarnem odznacza się węgiel tzw. kęsy – wielkość przekracza 200mm. – mówi Mateusz Miczuga z serwisu icieplo.pl

Tak naprawdę wybór odpowiedniego węgla uzależniony jest przede wszystkim od specyfikacji posiadanego kotła. Wiadomo przecież, że są kotły, w których można palić jedynie węglem drobniejszym – ekogroszkiem, jak również takie, które obsługują wiele różnego typu ziaren.

Kaloryczność węgla – co to takiego?

Wiele mówi się o kaloryczności węgla. Im wyższa kaloryczność węgla, tym lepiej. Jest to przecież ilość energii cieplnej, jaka jest wydzielana podczas spalania danej ilości paliwa. Kaloryczność węgla jest różna dla różnych gatunków – węgiel brunatny ma 10MJ/kg, węgiel kamienny niskokaloryczny 17-19 MJ/kg, a 25-30MJ/kg osiąga węgiel wysokokaloryczny.

Każdy kupujący musi umieć odróżnić kaloryczność węgla od ciepła spalania. Niestety wielu sprzedawców podaje ciepło spalania jako kaloryczność węgla. Dla przypomnienia: ciepło spalania to ilość energii, jaka wyzwala się podczas spalania danego paliwa, a jeśli produktem spalania jest np. para wodna, to ciepło jej kondensacji zalicza się również do ciepła spalania. To może być bardzo mylne i nieuczciwi sprzedawcy to wykorzystują.

Popiół i wilgoć – jak się nie dać oszukać na tych parametrach?

Kupując węgiel powinniśmy mieć również informację o zawartości popiołu w wybranym przez nas paliwie. Wartość ta informuje nas o tym, ile popiołu pozostanie po spaleniu danej substancji. Najlepsze rodzaje węgla mają 4% zawartość popiołu, natomiast najgorsze nawet 20%. Warto pamiętać, że popiół trzeba utylizować. Zatem im więcej go powstaje, tym trudniej jest to robić.

Kupując opał musimy również zwracać uwagę na zawartość wody. Najlepiej jeśli jej poziom plasuje się między 10 a 12%.

Kupując opał na zimę powinniśmy zwracać uwagę na jego najważniejsze parametry. To przecież od nich w dużej mierze zależy nasz komfort podczas całego sezonu grzewczego.

No votes yet.
Please wait...