Czystość wody, którą spożywamy na co dzień ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Polacy są coraz bardziej świadomi tego, że jakość wody czerpanej bezpośrednio z wodociągów znacznie odbiega od minimalnych standardów. Dlatego też rośnie ilość gospodarstw do wody, w których stosuje się kuchenne filtry wody. Akcesorium niezbędnym do tego, byśmy mogli z nich korzystać są tak zwane wylewki.

Czym jest wylewka?

Wylewka to nic innego jak niewielki kranik, z pomocą którego możemy czerpać wodę przepływającą przez filtr. Urządzenia te są zazwyczaj dużo prostsze w konstrukcji, niż zwykłe baterie kuchenne. Między innymi pozbawione są perlatora, służącego napowietrzaniu strumienia wody, nie posiadają regulacji temperatury wody ani dodatkowych funkcji. Po przekręceniu niewielkiego zaworka z wylewki wydobywa się strumień wody o stosunkowo niskim ciśnieniu, pochodzący bezpośrednio z filtra.

Jaką funkcję pełnią wylewki?

– „Filtry kuchenne to urządzenia stworzone specjalnie w celu uzdatniania wody pitnej – mówi przedstawiciel firmy Global Water – oczyszczają ją z różnego rodzaju zanieczyszczeń, a tym samym poprawiają jej smak i jakość. Z tego powodu woda powinna być z nich pobierana z pomocą innego ujścia, niż woda przeznaczona do innych zadań, np. mycia naczyń, prania bądź higieny. Wylewki podłączane są bezpośrednio do filtra kuchennego i stanowią jedyne ujście. Dzięki temu woda oczyszczona w filtrze w pełni zachowuje swoje właściwości i walory smakowe”.

Różne rodzaje wylewek

W ofercie producentów znajdziemy trzy podstawowe rodzaje wylewek. Nie różnią się one znacząco pod względem funkcji – główną różnicą jest fakt, że każdy z nich przeznaczony jest do obsługi innej ilości źródeł wody. Wyróżniamy zatem wylewki:

  • Pojedyncze – do obsługi jednego filtra
  • Podwójne – do obsługi filtra wody oraz systemu odwróconej osmozy z mineralizacją wody
  • Potrójne – do obsługi filtra, systemu odwrócone osmozy oraz jonizatora

Dzięki zastosowaniu różnych systemów uzdatniania wody i podłączenia do nich jednej wylewki, możemy z jednego ujęcia pobierać wodę różnego rodzaju, w zależności od naszych aktualnych potrzeb. W zależności od rodzaju wylewka posiada stosowną ilość kurków do okręcania przepływu wody – każdy podłączony do osobnego źródła.

Z czego wytwarzane są wylewki do filtrów?

Kraniki do filtrów wytwarza się z takich materiałów jak stal nierdzewna oraz mosiądz. Dzięki temu są one w wysokim stopniu odporne na powstawanie korozji, co sprzyja zachowaniu wysokiej czystości wody. Ich powierzchnia jest zwykle chromowana lub satynowana, co nadaje im klasyczny, przyjemny dla oka wygląd.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...